Op basis van onze dataset en het feit dat zowel augustus als september negatief waren gingen we met gezonde positieve verwachtingen oktober in. Een maand die het historisch gezien goed doet. Nu werkt die dataset, zoals dat nu eenmaal is met data, prima als je het over een langere termijn beschouwt, op de korte termijn is het credo:
‘Anything can happen, and usually does….’
De maand startte voortvarend, na 12 handelsdagen stonden we circa 8% in de plus voor de maand, ondanks het feit dat er natuurlijk van alles aan de hand was/is in de wereld en de onzekerheden zich gedurende de maand alleen maar verder opstapelde. We hebben deze maand meermaals onze positie ingenomen met de overtuiging dat we heel snel de stop zouden gaan raken. De eerlijkheid gebied te zeggen dat Reinier en ik veelvuldig nog veel te veel bezig zijn met de dagresultaten en dat zitten we dan samen heerlijk te micromanagen… zonder dat we afwijken van de data gedreven strategie uiteraard. Natuurlijk compleet overbodig daar onze strategie op de langere termijn resultaten laat zien en waarbij de dagkoersen minder relevant zijn, de focus ligt op week en maand resultaten. Eén dag de stop raken kost ons ‘slechts’ 1x de stop, een dag winst missen echter kan ons de winstgevendheid van de gehele maand kosten.
Ofwel, gewoon elke dag de positie innemen en de laptop dichtklappen…
6 oktober was zo’n dag deze maand waarbij we boordevol onderbuikgevoelens naar ons scherm aan het kijken waren. Voor wat nieuws en macro’s betreft stonden vrijwel alle stoplichten op rood, de dag ervoor hadden we al onze stop geraakt en eigenlijk wilde iedere vezel in ons lijf een dag overslaan om niet nog een keer de stop te raken. De rente problematiek speelde een enorme rol die dagen met de US government bonds die toen bijna de 5% aantikte en tegelijk spraken er verschillende FED officials over het rentebeleid wat de laatste maanden toch ook structureel zorgde voor veel bewegelijkheid. Aan het einde van die dag bleek het onze grootste winstdag van het jaar te zijn geworden, tot dusver. Voor ons wederom het bewijs dat we ons enkel op de data focussen en alle ruis eromheen in de vorm van nieuws, earnings en meningen volledig moeten negeren.
De tweede helft van oktober stond vervolgens bol van de koersdalingen, de S&P500 leverde circa 5% in en dat had uiteraard invloed op onze performance. Doordat we winst konden realiseren op een aantal dagen dat de S&P daalde hebben we in tegenstelling tot de S&P500 toch in het groen de maand kunnen afsluiten en zijn we verder uitgelopen op de YTD score van de S&P500, met nu ruim 2x het rendement van de S&P500 voor ons fonds (8,8% vs. 20,2%).