Wat kun je precies verwachten als je in het MID Leverage Growth Fund gaat participeren? ‘Leverage growth” oftewel groeien met een hefboom, wat houdt dat in en wat merk je daarvan?

Met deze blog proberen we meer inzicht te verschaffen in de dynamiek van ons fonds en laten we aan de hand van data zien wat het in de praktijk kan betekenen, zodat je weet waar je aan begint als je bij ons instapt!

Risico profiel

Wanneer je het Essentieel Informatie Document (EID) leest over het MID LGF fonds dan wordt het risicoprofiel weergegeven op basis van een benchmark in een vergelijkbare onderliggende waarde. Hieruit volgt een score  van 7, op een schaal van 1 tot 7.

Wij hebben ervoor gekozen om in het EID een extra toelichting op te nemen om de ons toebedeelde risico categorie iets te nuanceren.

In het vergelijk is namelijk uitgegaan van ‘buy & hold’ met een ETF die een hefboom heeft van 2, ofwel je koopt de S&P500 index middels een ETF (exchange traded fund – tracker) en je laat die positie staan voor periodes van 1,3 & bijvoorbeeld 5 jaar.

Daar rolt een rendement uit op basis waarvan de AFM ons indeelt in categorie 7.

Wij doen echter niet aan ‘buy & hold’ maar aan ‘buy & sell’…..

 

Buy & Hold vs. Buy & Sell

Het wezenlijke verschil met wat wij doen, is dat wij de positie dagelijks sluiten en ons maximale verlies limiteren tot het stoploss niveau van de dag. Hierdoor lopen we geen risico’s van gebeurtenissen die de koersen beïnvloeden buiten de reguliere handelsuren en realiseren we een beter rendement in vergelijking met de buy & hold strategie.

Dit zie je terug op de fondspagina waarin we de resultaten weergeven tijdens crisis, maar ook bijvoorbeeld op basis van het rendement dit jaar. Wanneer je nu buy & hold had toegepast op basis van de S&P500 was het rendement over het eerste half jaar ca 15%. Wij hebben daarentegen met buy & sell ruim 29% rendement gerealiseerd. Dit is slechts een kleine ‘sample size’, maar het illustreert één van de onderscheidende eigenschappen van onze tradingstrategie.

Hiermee proberen we niet te stellen dat ons fonds een risicovrije investering betreft. Omdat we gebruik maken in onze trading van hefboomproducten, futures in het bijzonder, zijn de uitslagen op dagbasis groter dan bij beleggingen in aandelen of etf’s. De hefboom zorgt er namelijk voor dat ons resultaat zowel in negatieve als positieve zin regelmatig een veelvoud is van de beweging van de S&P500 zelf, de onderliggende waarde waarvan wij de futures kopen.

‘Regelmatig’ omdat voor ons de koersverschillen die ontstaan door de opening op basis van de pre- en postmarket niet worden vertaald in ons resultaat. Als de S&P500 opent om 15:30 (NL tijd) met 0,85% in de min en sluit die dag met 0,45% in de min dan maken wij een rit in positieve zin van 0,40% vermenigvuldigt met de hefboom. De S&P heeft dan dus een rode dag, hierdoor zie je dat ons resultaat vaak niet gecorreleerd is met de S&P500.

De 1e week van Juli 2023 sloot de S&P500 de week negatief met -1,15%, wij hadden die zelfde week een winst van 1,74%. Precies om de reden als hiervoor beschreven.

Toppers & Floppers

Je kunt er rekening mee houden, wanneer je bij ons participeert, dat we naast forse positieve maanduitslagen ook negatieve maanduitslagen zullen hebben in de dubbele cijfers. Dat is zeker geen reden tot paniek wanneer je investeringshorizon minimaal 1-2 jaar is. Het is inherent aan de tradingstrategie die wij hanteren.

Gemiddeld in de 42 jaar backtest data hebben we per jaar (slechts) 3 tot 4 verliesmaanden.

Om er een beter beeld van te krijgen hebben we hier een overzicht van de 10 beste en de 10 slechtste maanden vanuit de backtest bijgesloten. We gebruiken backtest data vanaf 1982 voor ons model.

Conclusie

Wanneer je bij ons participeert zul je zo nu en dan dus flinke schommelingen zien in de ontwikkeling van de waarde van je participatie. Overall zien wij op basis van de data dat over een langere termijn (lees minimaal 1 jaar) het rendement in het verleden altijd positief was. Uiteraard kan het voorkomen dat uitgerekend de eerste maanden waarin je start met participeren, we rode cijfers schrijven. Dit hadden wij zelf ook toen we in 2022 in April startte met traden voor eigen rekening. We hebben toen ca 18% in het rood gestaan alvorens we door een aantal goede maanden nu ruimschoots aan de goede kant van de lijn staan.

We blijven zelf vanuit MID Capital naast het fonds ook voor eigen rekening traden.

Wil je meer weten over MID Capital, ons fonds en de trading strategie neem dan contact op voor een gesprek of een (video) call.

Share This Story, Choose Your Platform!